Hvad hovedet er fyldt af…

Vidste du at der går 60.000 tanker igennem dit hoved – hver dag! Ikke så sær, at vi kan blive trætte i hovedet! Disse tanker er af både positiv og negativ karakter. Men hvis du tror det er nye tanker hver dag, så må du tro om. Hele 90% af vores daglige tanker er genbrug. De samme tanker, du har tænkt i dag, kommer du også til at tænke i morgen og i overmorgen. Og dagene efter. Disse gentagelser har betydning for, hvor du er i dag.

Jeg tænker, du læser med her, fordi du gerne vil blive bedre til at planlægge og prioritere din tid bedre. Du venter på at få de rette værktøjer til bedre personlig planlægning og effektivitet – de er også rigtig vigtige. Du kan have nok så mange gode værktøjer til personlig planlægning, men hvis du har nogle grundlæggende overbevisninger, som holder dig tilbage, så kommer du ikke særlig langt med planlægningen – hvis det da overhovedet vil lykkes.

Du skal vende blikket indad…

For at blive klar til at lave ændringer i dit liv og få fokus på dig og din personlige planlægning, så skal vi kigge indad. Du skal udforske og undersøge dine reelle tanker og overbevisninger.

Du er nemlig, hvad du tænker. Og dine tanker har konsekvenser for hvor du er i livet. Er du ikke der, hvor du ønsker, så er det tid til en gennemgang af dine tanker. For vores tanker påvirker vores følelser, der påvirker vores adfærd, for igen at påvirke vores resultater. Det er en kædereaktion som en slags dominospil.

Det positive i dette her er, at du selv kan vælge, hvilke tanker du vil tænke. Det lyder meget nem, gør det ikke? For hvilke tanker vælger du i din hverdag? Hvad er tendensen mest? De positive tanker eller de mere negative?

Af egen erfaringer ved jeg det kræver sit arbejde, at vælge de positive tanker til og de mere negative/destruktive fra. Jeg arbejder stadig på det hver dag, men det motiverer mig, at jeg kan mærke en forandring ved at ændre bare 1-2 tanker i positiv retning. Hellere fremad end tilbage!

Dine tanker og overbevisninger…

Få styr på dine tanker

Dine overbevisninger er en integreret del af din personlighed, og bestemmer i høj grad dine tanker og handlinger. I løbet af dit liv får du forskellige overbevisninger om dig selv, dine evner, dit udseende og hvordan andre ting omkring dig skal være. Du bliver påvirket fra omverden lige fra din barndom og begynder med at tro på, at de ting, som bliver sagt, observeret eller læst, er en sandhed. Især hvis du får det at vide fra de mennesker, du har tillid til og har respekt for som forældre, bedsteforældre, pædagoger, lærer, bedste venner mm. 

Hæmmende overbevisninger…

Vidste du at 95 % af de overbevisninger de fleste lever deres liv efter, ikke er sande? Og at når de ikke er sande så kan de heller ikke bidrage positivt til vores liv. De kaldes begrænsende eller hæmmende overbevisninger. Det er disse overbevisninger der kan forhindre dig i det du gerne vil opnå. Det kan fx være:

 • “Jeg er ikke god nok”
 • “Jeg har aldrig været god til at planlægge”
 • “Jeg er et rodehoved”
 • “Jeg er dårlig til….”
 • “Jeg er altid uheldig”
 • “Det sker aldrig for mig”
 • “Jeg er dårlig til at sige fra”

Eller som mine hæmmende overbevisninger ser/har set ud:

 • Jeg er ikke god til at få tingene gjort trods de er planlagt
 • Jeg er ikke god til at prioritere mig selv og min tid
 • Jeg har stress

Dine hæmmende overbevisninger og tanker er oftest relateret til noget, du tror andre tænker eller mener om dig. Men lad være med at tro du er tankelæser! For det er du ikke.

Det er sjældent vi sætter spørgsmålstegn ved vores overbevisninger, for for os selv er det sandhed eller har bare altid været sådan. Ubevidst søger vi på beviser for at holde det sandt for os selv. “Der kan du bare se, hvad jeg sagde. Jeg ER ikke god nok….jeg er ALDRIG heldig…jeg ER et rodehoved!” Men hvis du undersøger og udforsker det lidt nærmere, er det så den reelle sandhed?

Øvelse:

Prøv at kigge tilbage på dit liv og find ud af, hvilke er de tidligste minder du har, som er knyttet til den overbevisning, der hæmmer dig? Hvilke oplevelser kommer op i din hukommelse? Med dette i baghovedet, så find din notesbog frem og svar på følgende spørgsmål:

 • Hvad er lige nu dine 3 mest hæmmende overbevisninger i forhold til at få mere tid?
 • Hvorfor holder du fast i disse hæmmende overbevisninger? Hvad får du ud af det?
 • Hvad ville der ske, hvis du gav helt slip for disse hæmmende overbevisninger? Hvilke muligheder ville åben sig for dig?

De positive og støttende overbevisninger…

Erstat de negative tanker med positive, og du vil få positive resultater.

– Willie Hugh Nelson

At fokusere på de positive og støttende overbevisninger, kan for nogle være grænseoverskridende. For vi vil jo ikke virke for selv-fede eller der er jo også den Jantelov. Men når det drejer sig om at lave ændringer for dig selv, så er det virkelig vigtigt at du får fokus på de positive og støttende tanker og overbevisninger. For det er dem der får dig i den retning og skaber det liv du inderst inde ønsker dig.

Det kræver en indsats at give plads til de støttende og positive overbevisninger, når du ønsker at skabe positive forandringer i dit liv. Det kommer ikke af sig selv, og de hæmmende overbevisninger ændres ikke bare i løbet af en enkelt dag. Du skal jo huske på, at du i årevis har indsamlet beviser, der bekræfter dine hæmmende overbevisninger. Nu skal du til at indsamle beviser, erfaringer og oplevelser, der bekræfter dine støttende overbevisninger. Disse overbevisninger kan fx. være:

 • “Jeg er god nok”
 • “Jeg har styr og overblik på tingene”
 • “Jeg er en succes”
 • “Jeg er fantastisk og smuk”

Positive power-sætninger…

I arbejdet med at ændre de hæmmende overbevisninger til de mere støttende overbevisninger, har jeg god erfaring med de såkaldte power-sætninger. Det er små sætninger, som du gentager for dig selv, indtil de er blevet en naturlig del af dine nye positive tanker. Jeg har fokus på følgende 3 sætninger:

 1. Jeg er fokuseret og føler mig mere effektiv for hver dag
 2. Jeg er god til at prioritere mig selv højt og planlægge min tid
 3. Jeg tror på, at jeg kan håndtere en hvilken som helst situation der opstår

Tidligere kunne du læse mine hæmmende overbevisninger. Disse har nu fået en mere positiv vinkel i mine nye støttende power-sætninger.

Power-sætninger er enkelt at lave. Der er kun nogle få simple regler du skal have for øje:

 • Sætningen skal være formuleret positivt ( Skriv “Jeg vil bevare roen og overblikket” i stedet for “Jeg vil ikke miste overblikket og roen mere“)
 • Den skal være i nutid (Skriv “Jeg vil have indre ro” i stedet for “Jeg kunne godt tænke mig indre ro“)
 • Du skal ønske, at sætningen er opfyldt
Find din notesbog til din rejse.

Nu er det tid til DU finder dine powersætninger, så du kan komme igang med at ændre dine hæmmende overbevisninger og tanker i positiv retning. Bare det at du læser med her, viser at du har en stor motivation for at ændre dit liv og tankegang.

Find igen din notesbog frem og kig på dine hæmmende overbevisninger fra tidligere. Skriv nu med udgangspunkt i dem hvad du før sagde, til hvad du nu siger i stedet.

Næste gang skal vi på rundtur i dine livsområder.

Vil du læse mere om at dine tanker om tid, så kan du finde bogen HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.