Jeg vil starte med en lille fortælling om TIDEN. En fortælling, som jeg har haft gemt i mange år. Jeg kan desværre ikke huske, hvor og hvordan jeg har fået den, men den siger så meget og er sund at finde frem i ny og næ. Derfor synes jeg lige, at jeg ville dele den med jer:

Tiden

Forestil dig, at der er en bank, der hver morgen sætter 86.400,- kr. ind på din konto. Men saldoen overføres ikke fra dag til dag.

Hver aften slettes alt, som du ikke fik brugt i løbet af dagen. Hvad ville du gøre? Hæve hver en øre selvfølgelig!

Hver af os har sådan en bank. Dens navn er TID.

Hver morgen sættes 86.400 sekunder ind på din konto (så mange sekunder er der faktisk i et døgn). Hver aften afskriver den som tab alt det du ikke fik investeret i et godt formål. Der overføres ingen saldo. Der tillades intet overtræk.

Hver dag åbner den en ny konto for dig. Hver aften brændes dagens rester. Hvis du undlader at bruge dagens udstående, så er tabet dit.

Du skal leve i nuet med dagens indskud. Invester det på en måde, så du får det bedste afkast i helbred, lykke og glæde. Tiden iler. Få det bedste ud af hver dag!

For at forstå værdien af ET ÅR så spørg en studerende, der dumpede til eksamen.

For at forstå værdien af EN MÅNED, så spørg en mor, der har født et barn for tidligt.

For at forstå værdien af EN UGE, så spørg udgiveren af et ugeblad.

For at forstå værdien af ET MINUT, så spørg en der lige er kommet for sent til toget.

For at forstå værdien af ET SEKUND, så spørg en person, der lige med nød og næppe undgik en ulykke.

For at forstå værdien af ET MILLISEKUND, så spørg en, der fik sølvmedalje ved Olympiaden.

Værdsæt hvert øjeblik du har! Og husk – tiden venter ikke på nogen!

I går er historie. I morgen kender vi ikke. I dag er en gave! Nyd den!

Ukendt

Hvor bliver tiden af?

Ordet “tid” er noget der fylder os rigtig meget i vores liv. -Det har jeg ikke tid til… – Mon jeg kan finde tid til det?… – Det skal jeg lige finde tid til….

Tid kan opfattes som to slags tid. Der er den egentlige klokketid – altså de 24 timer eller 1440 minutter i et døgn. Sådan som billedet af tid ser ud, og som vi ikke kan ændre på (hvor meget vi end ville). Men der er også den tid som er den personlige oplevede tid.

Når vi er i rigtig godt selskab eller fordybet i noget vi rigtig godt kan lide, så føles det som om tiden flyver afsted. Eller man bliver så optaget af noget, at du helt glemmer tid og sted.

Modsat hvis vi venter på at komme ind til lægen med vores syge barn eller står i kø i Netto – ja så skal tiden da godt nok snegle sig afsted. Eller nærmest føles som om den er gået i stå.

For det er din personlige tidsfornemmelse, der har den største styring i, hvordan du opfatter at bruge din tid. For hvem kender ikke det, at uanset hvor mange timer der er i døgnet, så føles det som om man bare ikke kan nå alt det man gerne vil.

Det ville rent faktisk være skønt, hvis vi kunne sætte tid ind på en tidskonto i tilfælde af tidsnød i fremtiden. Men tiden kan desværre kun bruges én gang og kommer ikke igen. Så hvis du spilder din tid på ting, der ikke er vigtig for dig, så er det om at kigge på din reelle tid. Hvis du skal føle tilfredshed og ro med din tid, så er det vigtigt, at du rammer rigtigt.

Du skal være din egen tidsdetektiv…

Har du lyst til at lege detektiv?

Du skal nu på jagt og opdagelse på, hvor din tid bliver af. Eller den tid du synes du mangler. Måske er der nogle ting, du allerede ved, men der vil sandsynligvis også dukke nogle interessante overraskelser op undevejs. For dét , du vælger at bruge din tid på, er dét, du vælger at bruge dit liv på.

Minutter er mere værd end penge, så brug dem klogt.

-Thomas P. Murphy

Når du gerne vil blive bedre til at planlægge, prioritere og styre din egen tid, så er det vigtigt at du er bevidst om, hvordan du bruger din tid – altså den reelle klokketid. Du skal til at være din egen tidsdetektiv.

Det gør du ved at notere ALT – og jeg mener ALT ned, hvad du foretager dig minut for minut. Vi skal have åbnet dine øjne.

Ved at notere ned, hvad du bruger din tid på, får du et uundværlig indblik i:

 • hvem og hvad du bruger din tid på
 • hvorfor du har så travlt
 • dine daglige vaner og tidsmønstre
 • hvad du (måske) spilder din tid på
 • hvor der er balance og ubalance i dit liv

Det er da lidt spændende – er det ikke? Find nu detektivhatten og din notesbog frem. Eller du kan også vælge at tilmelde dig mit nyhedsbrev nederst i dette indlæg. Så vil du modtage et tidskema til dit detektivarbejde.

Tidsskema

3 trin til dit reelle tidsforbrug…

Er du klar til at gå igang med øvelsen? Du skal undersøge dit reelle tidsforbrug hen over en uge – altså syv dage i alt. Øvelsen er opdelt i tre trin:

 1. Få de ting du skal bruge på plads
 2. Udfyld dine tidsskemaer
 3. Analyser dit detektivarbejde
Trin 1

Til øvelsen skal du bruge:

 • Syv tidsskemaer. Du kan vælge at skrive i det hele i din notesbog, eller du kan som sagt få et tidsskema, ved at tilmelde dig nederst på siden. Lav et skema for hver dag – altså syv styks.
 • En kuglepen. Gerne en der kan sættes fast til notesbogen, eller hvis du bruger ud-print, så kunne et clipboard være praktisk.
 • Fire overstregnings tuscher. Find fire tuscher i fire forskellige farver. Du skal bruge dem i det sidste trin i øvelsen.
Trin 2

Nu er du klar til at udfylde skemaerne. Start med at skrive dato på. Herefter notere du løbende, hvad du bruger din tid på. Skriv ned hver halve eller hele time. Udskyd det ikke til senere, for går der for langt tid, så kan du simpelthen ikke huske, hvad du har lavet.

Du skal også notere ned, hvor meget du sover – for du kan måske her bliver overrasket hvor meget eller hvor lidt søvn du får. Du skal ikke skrive ned i små detaljer, men bare lave en generel overskrift – som sov, stod op, morgenmad, tog tøj på, kørte til arbejde, møde, café, fjernsyn o.s.v.

Trin 3

Nu har du registreret dit tidforbrug i en uge. Nu er er det tid til at kigge på dem med detektivluppen. Du skal have dine registreringer opdelt i fire kategorier. Brug følgende kategorier:

 1. Arbejde
 2. Familie & Venner
 3. Daglige pligter
 4. Dig selv

Du skal nu finde dine fire overstregnings tuscher frem. Gennemgå dine tidskemaer dag for dag, og overstreg hver enkelt registrering med den kategorifarve, den hører under.

Nu har du et visuelt billede af, hvor din tid “flyver hen” – et lille udsnit af dit liv. Hvordan føles det? Er du tilfreds eller er der noget du gerne vil ændre? Hvordan er balancen mellem de fire kategorier? Er der noget du fremover vil bruge mere eller mindre tid på?

Skriv dine tanker og svar ned i din notesbog. Både de positive og mindre positive overraskelser du har gjort dig med denne øvelse. Og gem dine tidsskemaer. For de kan være anvendelige i de kommende indlæg

Næste gang…

Fik du styr på din motivation? Ellers læs om det igen i artiklen: “Hvad er din motivation?”

Næste gang skal vi have fokus på at vende dine negative tanker til positive, så du kan få tro på dig selv.

Fortsat god rejse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.