I din rejse på at styre din egen tid, skal vi i dette indlæg skærpe dit indre fokus lidt mere ved at kigge på dine værdier. Vi startede lidt på det i forrige indlæg ,hvor du skulle finde dine aller inderste drømme.

I dette indlæg skal det handle om dine kerneværdier. De udgør sammen med dine drømme fundamentet i dit liv. De fortæller, hvem du er, og hvad du prioriterer højt i livet. Det er simpelthen alt det, du synes det er værd at bruge tid, penge og energi på.

Med andre ord er dine værdier et styrende element i dit liv. De er som stjerner på himlen, som du navigerer efter. De vil altid være der og guider dig i en bestemt retning. Du er dine værdier og dine værdier er dig. 

Værdiafklaring.

Ved at få afklaret, hvad dine værdier præcis er, hjælper det dig med at skabe et klart fokus for, hvad der er virkelig vigtigt for dig.

Når du har klare værdier, har du også nemmere ved at prioritere. Du ved, hvad du skal sige ja og nej til. Er du én der har svært ved at prioritere – altså mærke efter, hvad der er vigtigst for dig lige nu, så er det ofte fordi du mangler klare værdier og mål.

Ved at du kan vælge dine helt egne værdier, så vil det åbne dine øjne og give dig en følelse af frihed over at kunne skabe det liv, du vil og inderst inde ønsker.

For at have positiv effekt at leve efter dine værdier, er det ikke nok kun at ønske det eller tænke på det. Du skal også handle på dine værdier. Hvordan du gør det, kommer jeg nærmere ind på senere i dette indlæg.

Hvad er grundværdier og ydre værdier?

Dine grundværdier er de følelser, du aller dybest inde ønsker dig – glæde, kærlighed, indre ro, anderkendelse osv.

De ydre værdier handler mere om at få et nyt sted at bo, rejse mere eller få en dejlig kæreste. Disse er der ikke noget i vejen med – tværtimod. Du skal bare være opmærksom på ,at det på bunden virkelig handler om, at du ønsker en følelse. Hvad vil det fx give dig at f en dejlig kæreste? Det vil give dig glæde, kærlighed og samhørighed.

Det er okay at stræbe efter ydre værdi. Så længe du blot er bevidst om, at du søger en følelse. Ydre værdier er med andre ord midler til målet.

Find din notesbog frem og reflekter nu selv et øjeblik. Hvilke følelser søger du, når du ønsker mere tid? Hvilken følelse længes du allermest efter i dit liv lige nu?

Læg godt mærke til dine svar, for de kan nemlig være et hint om, hvilke værdier du med fordel kan vælge at prioritere højt fremover.

Dine kerneværdier i dag.

Hvis du kigger i din kalender, kan det hjælpe dig til at blive mere bevidst på, hvad du reelt vælger at bruge din tid på. Hvad du vælger fra og til. Det kan også gøre dig klogere på, hvad dine beslutninger du har nedskrevet i kalenderen fortæller om dine værdier. Din kalender afslører, hvad du prioriterer højest. Faktisk fortæller dit tidsforbrug alt om dine sande værdier (find evt. dit tidsskema frem). Og her skal du ikke tænke på, hvad du ville ønske, du brugte tid på, men hvad du reelt bruger din tid på.

Ved at blive bevidst om, hvordan din situation ser ud lige nu, vil det gøre det muligt for dig at foretage ændringer, som du inderst inde ønsker. Så lad os få klarlagt, hvilke værdier du lever efter i dag.

Skriv i din notesbog dine 5 vigtigste kerneværdier lige nu!

Her er lidt inspiration, hvis du synes det er svært at få begyndt.

Værdier

Dine nye kerneværdier

Med den forrige øvelse, skulle du nu gerne være blevet klogere på, hvilke værdier du lever efter lige nu. Nogle af dem synes du måske stadig har betydning for dig, mens du gerne ser andre slettet.

Men hvilke værdier vil du egentlig gerne leve efter? Hvad er vigtig for dig og hvorfor? Mærk efter. Lyt til din indre stemme. Hvad er vigtigst for dig lige nu?

Du skal nu vælge dine 5 nye kerneværdier og hav disse spørgsmål i baghovedet:

 • Hvilke to værdier må have topprioritet, for at du kan leve det liv, du virkelog drømmer om?
 • Hvilke værdier må du nødvendigvis give slip på?
 • Hvilke andre værdier må du nødvendigvis tilføje?

Skriv nu dine 5 vigtigste kerneværdier i prioriteter rækkefølge på en liste i din notesbog. Begrund derefter dine valg over for dig selv. Hvorfor er det netop disse 5 værdier, der er vigtigst for dig? Sæt nogle flere ord bag hver værdi. Hvad betyder den enkelte værdi netop for dig?

Du skal nu leve efter dine værdier.

Tillykke! Du har nu valgt de 5 vigtigste værdier for dig, som du fremover vil leve efter.

En ting er at få dem skrevet ned, en anden er at begynde at leve efter dem. Det kræver sin tålmodighed og vilje, og ikke mindst for at det lykkes, skal du udføre dine værdier ud i livet uafhængigt af andre mennesker.

For at hjælpe dig på vej, så kan det være en god ting at opstille nogle konkrete ting, du vil gøre for at leve i overensstemmelse med dine nye værdier.

Så tag nu én værdi ad gangen og skriv nogle konkrete ting, du vil gøre for at leve i overensstemmelse med denne værdi. Vælg gerne nogle små simple ting, der er nemme for dig at gøre.

Hvordan takler jeg mine værdier i hverdagen?

Mine 3 højtprioriteret værdier hedder

 1. Personlig tid (for at jeg kan være 100% nærværende for min prioritet nr.2, så har jeg som mål hver dag, at gøre noget for mig selv. Det kan være en gå tur, lytte til musik, svømme, alene tid)
 2. Familie (mit fokus på denne værdi, viser jeg bl.a. ved at arrangere ting der samler familien, viser min kærlighed med kys, kram og ord hver dag, hyggestunder, tegner og leger)
 3. Kreativitet (Hver dag er det vigtigt for mig at udfolde mig kreativt. Det kan være hækling, tegne, synge og danse med datteren osv.)

For at holde fokus på mine værdier, så notere jeg handlinger ned i min bullet journal hver dag, og laver aftaler med mig selv, der har udgangspunkt i dem i løbet af ugen.

Ved at være så bevidst om det, så finder jeg en større tilfredshed med mig selv – kan stå ved mig selv og det jeg gør. Det er den optimale tilfredshed og glæde for mig.

Håber du med dette indlæg også kan få mere fokus på hvilke kerneværdier der er vigtigst for dig.

Rigtig god rejse!

3 thoughts on “Hvad er dine værdier?”

 1. Uha, tror det er SÅ vigtigt at give sig selv tid til at finde sine egne værdier. Tror desværre bare mange ikke gør det i vores travle hverdag.

 2. Årh, du stiller svære opgaver;-)
  Med diagnosen udbrændt ved jeg i hvert fald, at jeg er enormt dårlig til at sætte grænser og sige ‘nej’…
  Jeg har som mål at opnå mere ro og enkelhed, så det arbejder jeg henimod.

  1. Hellere arbejde med lidt end slet ingen ting. Og bare det at sætte mål er super! Og man behøver ikke være super woman, for hvem tjener det for?
   Men prøv at tænke over hvilke værdier der er vigtigst for dig lige nu. Så vil det også bliver nemmere at sige nej og stå ved dig selv. Selvfølgelig en proces men hellere små step, så du også selv er med. Det vigtigste er at passe på dig selv!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.