Hvad kan hækling gøre for dig?

Udgivet af By Damsbak

Hvorfor har hækling vundet så meget tilbagegang, og hvad er det der gør, at vi sætter pris på de hjemmelavede ting? Dagens Danmark har da gjort det så let for os bare at købe det vi mangler….endda med åbningstider alle ugens dage og helt frem til kl.24.

Er vi helt vildt dovne, kan vi bare bestille det på nettet og få det leveret direkte til døren. Skal vi ikke bare droppe det, at bruge tid på at finde garn og opskrifter, og derefter bruge mere tid på at fremstille en karklude eller en ny hue til sønnike? Er det virkelig det hele værd??

MIT SVAR ER JA!

Flere af os har for travlt i vores hverdage, at vi nogengange glemmer os selv i farten. Nogen gange er vi nærmest på autopilot med at hente børn, lave mad, tjekke SMS, rydde op og putte børn – for så at smide sig træt på sofaen! Men vi er ikke i ro endnu, for tankerne kører om, hvad vi nu skal huske i morgen, samtidig med at vi forsøger at følge med i serien på Netflix.

STOOOP!

Hvor er fokus på dig blevet af? Hvornår lader du op? Se, der er jeg stor foretaler for hækling (som en af “mig-tiderne). For vi har brug for den fordybelse og velvære, som hækling kan give i dens mange hensigter. Læs her lidt mere om hvorfor.

Lidt historie…


Rent faktisk mener man, at hækling udspringer af “tamburering” – en broderiteknik, hvor man laver kædemasker ned i stof.

Smuk hækling som pynt på sengetøjet

Hækling er brugt i rigtig mange år og har i de seneste år blevet en kæmpe dille igen. Hvem kan ikke huske de lækre tæpper, mormor havde liggende i sofaen, hæklet af oldemorfirkanter? Og de lækre hjemmesko, som i mit tilfælde var hæklet direkte på en filtsål?

Et præcis bevis på, hvornår hækling har startet, har været svær at finde. Dog mener man det er i 1800-tallet, hvor de første spor blev fundet i Europa. Der blev spundet eget uld og hæklet varme beklædningsdele i det Nordskandinaviske klima. I de mere velstående miljøer i Vesteuropa er hækling blevet brugt i de mere dekorative sammenhænge – som tasker og punge, og som smuk pynt på sengetøjet. Det var også ekstra pyntet ved at bruge guld- og sølvtråd og brug af små perler.

Hæklenålen med dens lille krog har været nem at producere for alle, og i det materiale der lige var tilgængelig. Rent faktisk mener man, at hækleteknikken udspringer af “tamburering” – en broderiteknik, hvor man laver kædemasker ned i stof.

Hækling i dag…

Stort set alle babyer kommer til verdenen og får svøbt et lækker hæklet uldtæppe om sig, som en i familien eller veninden har lavet. Dertil kommer den hæklede blæksprutte, suttekluden og de søde hagesmækkere. Der er ikke den ting, som hæklenålen ikke kan trylle frem til den nyankomne. Og det er da lækker, at man ved det er lavet med personlighed og kærlighed, og ikke bare masseproduceret i en maskine. Ikke mindst at materialet er 100% sikker for den lille nye og ikke tilsat en masse farlige stoffer (Så akrylgarn er ikke lige velkommen her :)).

Der er faktisk ingen grænser for, hvad man kan hækle i dag, og interessen er så voksende, at flere grupper på Facebook er dukket op, og flere udgiver opskrifter, bøger og sælger deres færdige produkter.

Men hvorfor så hækling?

I dag er der kommet rigtig meget fokus på at passe bedre på sig selv i denne fortravlede og stressende verden. Vi skal yde mere og rumme en helt masse information, samtidig med at vi skal være der for dem vi har allertættest på. Ikke så sært, at hovedet råber om at få fred engang imellem!

Der er flere redskaber til at komme ned i gear og slappe af. Nogle bruger en løbetur eller yoga, men jeg foretrækker selv at lave i min Bullet Journal og allermest, at smide fødderne op i sofaen og finde mit hækletøj frem. Lige nu er min fordybelse at lave så mange unikke tasker som muligt.
For hækling har en afstressende effekt, og kan lukke alle tanker ned. For mig er det nærmest en terapi i sig selv. Hækling bringer mig i en tilstand af fokus i sindet (jeg bliver mindful). Jeg får samling på alle de tanker der kan flyve rundt af dagens indtryk og unødvendige bekymringer.

Mindful hækling

http://www.mindfulhaekling.dk/ kan du læse mere om den gode virkning, som hækling har. De nævner her følgende fordele:

” 7 fordele ved mindful hækling “:

• Mindfulness / meditativ tilstand – fokus af opmærksomhed og tanker
• Mental udfordring og problemløsning (danner nye hjerneceller)
• Social medhørighed hvis der hækles i gruppe
• Udvikling af hånd-øje koordination, rumlig bevidsthed og finmotorisk fingerfærdighed
• Giver en følelse af stolthed og præstation
• Øver tålmodighed og vedholdenhed
• Stimulerer hukommelsesdannelse og -genfinding

Så find hæklenålen frem og gør noget for dig selv. For har du ro og styr på dig selv, er det lettere og naturligt at give til andre. Og glæden ved at give noget til andre, som der er lagt tid og kærlighed i, giver en stor tilfredshed i sig selv.

Dog skal du først og fremmest gøre noget for DIG! Og det kunne jo være at hækle en lille pung, clutch eller taske til dig selv. Du kan finde inspiration og opskrift i de følgende links

Lille gul pung

Gul hverdagstaske

Pumpkintaske

Taske med 3D bladmønster

Twisted Clutch

Det vil glæde mig, at høre mere om, hvorfor DU netop er blevet tiltrukket af at hækle og hvad det gør for dig, så læg gerne en kommentar.

Rigtig god hæklelyst!

Kategorier: Blog

0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.